Земеделието се намира в безпрецедентна криза. Българските земеделци са изправени пред

...
Земеделието се намира в безпрецедентна криза. Българските земеделци са изправени пред
Коментари Харесай

Ертен Анисова пред земеделци от Добруджа: ДПС ще продължи да решава проблемите и в новия парламент

Земеделието се намира в невиждана рецесия. Българските земеделци са изправени пред редица провокации и се нуждаят от финансова поддръжка под всякаква форма. Това съобщи лидерът на листата на Движение за права и свободи в Добрич Ертен Анисова, депутат от Движението в 48-ото Народно събрание, по време на семинар в града за новите ограничения по Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони в България в интервала 2023 – 2027 година.

 

 Добрич земеделци2

 

Дискусията, което бе проведена от Областния съвет на Движение за права и свободи, мина при голям интерес. Специален посетител и преподавател на събитието бе евродепутатът от ДПС/ “Обнови Европа “ Атидже Вели. В срещата участваше още и регионалният ръководител на Движение за права и свободи доктор Ердинч Хаджиев.

 

 Добрич земеделци3

 

„ В тези сложни времена излиза наяве какъв брой уязвими сме от дефицитите на сигурност не единствено във връзка с войната и естествените бедствия, само че също по този начин и във връзка с енергийната и продоволствена сигурност. Именно тази непоклатимост от години е във фокуса на вниманието на Движение за права и свободи.

Затова и Движението за права и свободи постоянно е стояло и продължава да стои покрай земеделските производители, да се ангажира с решаването на проблемите им “, съобщи Ертен Анисова. Тя акцентира още, че ДПС е единствената партия, която в последните две години е провела серия от срещи със земеделските стопани, изключително от секторите „ Растениевъдство ” и „ Животновъдство ”, с цел да разиска с тях проблемите им и да даде съответен законодателен отговор.

 Добрич земеделци4

„ Именно Движение за права и свободи издейства в обновения бюджет за 2022 година 300 милиона лв. за земеделието, повишавайки двойно заложената от кабинета на „ Промяната ” сума. Парите бяха за обезщетения в резултат на увеличените индустриални разноски в най-засегнатите от пандемията и войната браншове – „ Растениевъдство “ и „ Животновъдство “ – напомни още Анисова. По думите й, с помощта на Движение за права и свободи, в снадки бюджет за 2023 година е заложено продължаването на преходната помощ за дребните селскостопански производители, която касае и уязвимия бранш на тютюнопроизводителите.

Законът за подкрепяне на земеделските производители дава глътка спокойствие и от 1 януари 2023 те получават финансиране по другите ограничения и могат да възнамеряват своята активност в интервал на висока инфлация и рецесия, сподели още Анисова.

 Добрич земеделци5

И увери:  " Ще продължим да решаваме проблемите на земеделците, изключително на дребните селскостопански компании, и в 49-ото Народно събрание. ".

Пред аграрни производители и преработватели от Добруджа Атидже Вели, която е единственият български евродепутат, пълновръстен член на земеделската комисия в Европарламента, обясни провокациите и новите регламенти, които дава общоевропейската селскостопанска политика. Тя изрази подготвеност селските стопани да бъдат подкрепени с експертност и посредством разговор да се търси най-благоприятен метод за по-справедливо систематизиране на директните заплащания.

 Добрич земеделци6

Ще настояваме коридорите за експорт на зърно от Украйна да са директни и да не нарушават пазарите на българските земеделци, сподели още Вели.

 Добрич земеделци7

 

По време на семинара земеделците в залата показаха неодобрение, че получават по-ниски дотации от сътрудниците си в Западна Европа, макар че би трябвало да съблюдават същите условия.

 

" От първия си ден като пълновръстен член на Комисията по земеделие в Брюксел импортирам оферти за равнене на директните плащания и няма да спра да го върша, тъй като не е заслужено условията да са едни и същи, а финансовата помощ да е друга ", отговори евродепутатът.

 Добрич земеделци8

 

" Предстои да разгледаме вероятно актуализиране на многогодишната финансова рамка, където още веднъж ще внеса такова предложение, само че няма по какъв начин една партия, делегация или единствено ние, евродепутатите, внасяйки това предложение, то да се случи ", добави тя. По думите ѝ успехът по този въпрос изисква единна национална позиция, която е образувана с присъединяване на сектора, а не позиция на партия, евродепутати или министър.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР